Blogg om rederimärken

Välkommen till denna blogg om rederimärken! Här kommer du kunna läsa om allt möjligt som rör just rederimärken. Det handlar om små märken som framför allt skapades för fartygens befälhavare som de kunde bära på sina skärmmössor. Både märkena och rederierna har en intressant historia, värd att fördjupa sig i.

Rederimärken

Till en början hade fartygen bara en nationsflagga, men i takt med att det blev allt fler skepp som trafikerade vattnen blev det viktigare att kunna se tillhörigheten mer noggrant än så. Då började rederierna skapa egna flaggor, med en rederiflagga kunde alla se var fartyget hörde hemma. Ingen vet riktigt varför rederimärken började skapas, kanske var det med inspiration från militären och deras olika märken. Det är också oklart var de första rederimärkena skapades. Det är möjligt att det var i England, som på den tiden var en stor sjöfartsnation med skepp världen över. Det man vet är att båtarnas befälhavare började ha broderade märken på sina mössor. Ibland var de en mindre variant av rederiflaggan, men minst lika ofta hade de sin egen design.

Det var dyrt med dessa broderade märken, eftersom de gjordes för hand, så med tiden utvecklades andra varianter. Det blev vanligt att använda en bas som det sen gick att fästa ett metallmärke på. Då gick det också lättare att byta när någon började jobba för ett annat rederi. Från metallmärkena utformades även andra sorters rederimärken, som märken att ha på rocken.

Varför samla?

Det här är en blogg av en samlare, och jag hoppas att den ska kunna vara intressant även för dem som inte är lika insnöade på området som jag är. Man kan såklart fråga sig varför jag lägger tid på samlande av rederimärken. Svaret är att det är en rolig hobby. Det finns alltid fler att hitta, och märkena bär på rederiernas historia och en del av sjöfartens historia.