Om den här bloggen

Jag som skriver på den här bloggen samlar på rederimärken och har gjort det i rätt många år. De små märkena fångade först mitt intresse genom hur de såg ut. Det började alltså så, som en bildmässig eller designmässig nyfikenhet på varför märkena var som de var. Med tiden har det historiska tagit över mer och mer. Visst tycker jag fortfarande att designen av märkena är intressant och det roar mig att se vilka olika tekniska lösningar som använts. Men ju mer jag lärt mig, desto mer har det blivit rederiernas och sjöfartens historia som blivit mitt intresse, och det sträcker sig långt bortom rederimärkena.

Vad kommer du hitta här på bloggen?

Jag kommer dela med mig om tankar och erfarenheter som rör rederimärken. Det kommer bli inlägg som handlar om deras historia och utveckling, och inlägg som tydligare beskriver vad ett rederimärke egentligen är. Jag vill gå igenom olika typer av märken, eftersom det funnits olika lösningar för hur de tillverkats och hur man valt att fästa dem på mössan. Vissa av lösningarna är lite mer lyckade än andra, men det är av misstag man lär sig och när man ser en svaghet kan man också få en bättre idé. På det sättet tycker jag att även de mindre lyckade lösningarna är intressanta, eftersom de är en del av skapandet och utvecklingen.

Jag vill skriva lite mer om vad märkena hade för funktion. Dels varför rederierna började använda rederiflaggor och märken på skorstenarna på ångfartyg, och dels varför de så småningom började med rederimärken på befälens mössor. Varför var det just befälen som skulle ha dem?

Slutligen kommer jag skriva en del om mitt samlande. Det är trots allt det som gjort att jag skapat den här bloggen och det som håller mitt intresse för rederimärken vid liv. Jag tror inte att jag hade fortsatt bry mig om dem om jag bara tagit del av dem genom att titta i en bok eller så. Det är fascinationen för dessa små fysiska rederimärken och det ständiga sökandet efter fler som håller min nyfikenhet och mitt intresse igång. Samlande är verkligen en speciell hobby, eftersom det handlar om att skaffa saker men samtidigt aldrig går att bli riktigt färdig. Det finns alltid mer att söka efter och förhoppningsvis mer att hitta. Man vet aldrig var, när eller hur det ska gå att göra de största fynden, och det är det som gör det riktigt kul.